Rozpływający się w ustach gulasz wieprzowy z warzywami, pieczarkami i piwem

Rozpływający się w ustach gulasz wieprzowy z warzywami, pieczarkami i piwem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczny gulasz z karkówki wieprzowej na rozgrzewkę i pokrzepienie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz wieprzowy z warzywami i piwem to pyszne danie jednogarnkowe. Mięso rozpływa się w ustach, a warzywa smakują niebiańsko. Co jest tajemnicą sukcesu? Użycie w przepisie schabu karkowego. Gdy jest promocja na to pyszne mięso, warto wypróbować nasz przepis na udany obiad rodzinny. 

Składniki

  • 500 g schabu karkowego

  • 2 łyżki mąki

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka oleju

  • 150 g małych cebulek szalotek lub 1 duża

  • 150 g pieczarek

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka lub 1 pasternak

  • 300 g ziemniaków, drobnych przeznaczonych na sałatki

  • 0,5 łyżeczki kminku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 listek laurowy

  • 0,5 l ciemnego piwa w stylu irlandzkim

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab karkowy pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką.

  • Rozgrzać olej w dużym garnku z grubym dnem. Dodać mięso i zrumienić. 

  • Gdy mięso się zrumieni dodać cebulki przekrojone na ćwiartki lub dużą cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć do zeszklenia.

  • Dodać pieczarki przekrojone na ćwiartki i smażyć przez 2-4 minuty. 

  • Wreszcie dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone na grubsze plasterki oraz ziemniaki przekrojone na cztery. 

  • Dodać przyprawy, wlać piwo, uzupełnić wodą, tak aby płyn przykrył zawartość garnka. Przykryć pokrywką

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i dusić przez 1 godzinę. 

  • Przed podaniem spróbować i przyprawić solą i pieprzem według własnego upodobania.

  • Podawać ze świeżym pieczywem. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9