Rozpływająca się w ustach perliczka z cytrusami

Rozpływająca się w ustach perliczka z cytrusami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Perliczka ma wyśmienite i bardzo zdrowe mięso, a z dodatkiem cytrusów po prostu jest przepyszna

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Perliczka z cytrusami to  przepyszna kombinacja smaków - delikatne mięso w kontrapunkcie z aromatycznymi  cytrusami. Tak przyrządzona perliczka po prostu rozpływa się w ustach!

 

 

 

Składniki

  • 1 perliczka

  • 1 cytryna

  • 1/2 limonki

  • 1 pomarańcza

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 5 dag masła

  • 1 łyżka octu winnego

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Perliczkę posolić i posypać pieprzem

  • Zrumienić na maśle z każdej strony.

  • Dodać sok  wyciśnięty z pomarańczy, cytryny i limonki, cukier i ocet.

  • Przykryć naczynie i dusić mięso na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Miękką perliczkę wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce.

  • Sos zredukować o połowę. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Podawać perliczkę polaną sosem i przybraną cząstkami świeżych  cytrusów.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Ocena: 5