Rozkoszny gulasz wieprzowy z piekarnika

Rozkoszny gulasz wieprzowy z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste mięso idealnie komponuje się z pajdą świeżego pieczywa, która spije cały sos

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rozkoszny gulasz wieprzowy z piekarnika zachwyci waszych bliskich. Rozkoszny jest po pierwsze, że smaczny, po drugie, że łatwy w wykonaniu, po trzecie, że nie musicie przy nim stać i mieszać. My uwielbiamy takie łatwe i pyszne przepisy, a wy?

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki keczupu

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka oleju

  • 2 łyżki wody

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu zmielonego

  • 1 woreczek do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić w dużą kostkę, wielkości sporego kęsa. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.

  • Z keczupu, koncentratu, oleju, wody, mąki i przypraw przygotować marynatę, wszystkie składniki miksując.

  • Mięso oraz cebulę i czosnek włożyć do woreczka. Wlać marynatę, dobrze zamknąć. Wymieszać wstrząsając woreczkiem.

  • Woreczek z zawartością włożyć do lodówki na 3 godziny lub nawet całą noc, aby składniki zmacerowały mięso.

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.

  • Zamknięty woreczek umieścić w formie od pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.

  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut.

  • Woreczek rozciąć, gulasz wyjąć od razu na talerze, podawać z kluskami, kaszą lub ziemniakami.

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1