Rozkoszny gulasz wieprzowy z piekarnika

2021-03-29
Gulasz wieprzowy z piekarnika
Autor: Shutterstock Soczyste mięso idealnie komponuje się z pajdą świeżego pieczywa, która spije cały sos
łatwy
20 min
4

Rozkoszny gulasz wieprzowy z piekarnika zachwyci waszych bliskich. Rozkoszny jest po pierwsze, że smaczny, po drugie, że łatwy w wykonaniu, po trzecie, że nie musicie przy nim stać i mieszać. My uwielbiamy takie łatwe i pyszne przepisy, a wy?

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu zmielonego
  • 1 woreczek do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w dużą kostkę, wielkości sporego kęsa. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.
  • Z keczupu, koncentratu, oleju, wody, mąki i przypraw przygotować marynatę, wszystkie składniki miksując.
  • Mięso oraz cebulę i czosnek włożyć do woreczka. Wlać marynatę, dobrze zamknąć. Wymieszać wstrząsając woreczkiem.
  • Woreczek z zawartością włożyć do lodówki na 3 godziny lub nawet całą noc, aby składniki zmacerowały mięso.
  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Zamknięty woreczek umieścić w formie od pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut.
  • Woreczek rozciąć, gulasz wyjąć od razu na talerze, podawać z kluskami, kaszą lub ziemniakami.