Rozkosznie pyszny kurczak adobo: filipiński przepis na duszonego kurczaka

2021-03-29
Rozkosznie pyszny kurczak adobo: filipiński przepis na duszonego kurczaka
Autor: Shutterstock Adobo można przygotować zarówno z udek kurczaka, jak i z mięsa z udek bez kości
łatwy
30 min
4

Kurczak adobo to filipiński przepis na najlepszego duszonego kurczaka. Słowo adobo oznacza sposób przygotowania. Można w ten sposób przygotować każdy rodzaj mięsa. Tajemnica idealnego smaku adobo tkwi w mieszaninie sosu sojowego i octu ryżowego. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 udek kurzych bez kości
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 120 ml sosu sojowego
  • 75 ml octu ryżowego lub winnego
  • 30 g korzenia imbiru świeżo startego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 listek laurowy
  • 1-2 papryczki chili (ewentualnie, jeśli lubisz ostre dania)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, czosnek i imbir.
  • W głębokiej patelni rozgrzać olej roślinny. Dodać mięso z udek kurzych i smażyć do zrumienienia.
  • Na wierzchu położyć pokrojoną na półkola cebulę.
  • Wlać przygotowany sos i dodać listek laurowy, ewentualnie jeszcze papryczki chili w całości.
  • Zawartość patelni doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić przez około 15 minut, dla udek z kością należy zwiększyć czas obróbki do 25-30 minut. W połowie duszenia, mięso przewrócić na druga stronę.
  • Podawać z ugotowanym ryżem.