Rewelacyjny kurczak z pieczarkami duszony w piwie

Rewelacyjny kurczak z pieczarkami duszony w piwie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rewelacyjny kurczak z pieczarkami duszony w piwie to proste danie obiadowe. Pyszne uduszone w piwie udka kurczaka najlepiej smakują z kluskami lub makaronem. Ale możesz wypróbować inne dodatki. 

Składniki

  • 4 kurze udka

  • 200 g pieczarek

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 100 g szalotki lub cebulki dymki

  • 250 ml jasnego piwa

  • 100 ml bulionu drobiowego lub wody

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżeczki cukru

  • pieprz i listek laurowy

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby w zależności od rozmiaru, pozostaw w całości lub pokrój na połówki lub ćwiartki.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju. Udka smaż do zrumienienia. Powinno to zająć po 3 minuty z każdej strony. Mięso wyjąć na talerz i odstawić.

  • Zmniejsz ogień i na tłuszcz, jaki pozostał po smażeniu kurczaka dodaj do garnka grzyby. Smaż je przez 3-5 minut.

  • Dodaj całe cebulki i posiekany czosnek. Smaż jeszcze 1-3 minuty.

  • Włóż z powrotem obsmażone udka, dodaj piwo, wodę i pozostałe składniki. Zamieszaj.

  • Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś około 20-25 minut. Następnie odkryj i gotuj bez przykrycia przez 5 minut, aby sos zagęścił się nieco.

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,1