Rewelacyjny gulasz z ziemniakami pieczony w woreczku

Rewelacyjny gulasz z ziemniakami pieczony w woreczku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczne mięso i ziemniaki w sosie - obiad doskonały

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rewelacyjny gulasz z ziemniakami pieczony w woreczku to łatwe danie dla szczęśliwych posiadaczy piekarnika. Przepis jest o tyle prosty, że nie trzeba tu stać przy kuchni i mieszać, by coś się nie przypaliło. Wystarczy przygotować zawartość woreczka do pieczenia i wstawić do piekarnika, a cała magia gotowania odbędzie się bez naszego udziału. 

Składniki

  • 800 g ziemniaków

  • 500 g mięsa wieprzowego, szynki lub łopatki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • pieprz i majeranek do smaku

  • 50 g masła

  • 1 woreczek do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę.

  • Mięso pokroić w kostkę podobnych rozmiarów.

  • Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.

  • Do specjalnego woreczka do pieczenia włożyć ziemniaki, mięso, cebulę i czosnek. Wlać sos sojowy, dodać pieprz i majeranek oraz kawałek masła. Wszystko dobrze wymieszać.

  • Woreczek ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Woreczek nakłuć w kilku miejscach, aby dać ujście parze, inaczej może eksplodować. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40-50 minut.

  • Po wyjęciu, rozciąć woreczek i zawartość przełożyć do dużego naczynia lub od razu na talerze.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9