Rewelacyjne nóżki kurczaka duszone z pieczarkami

Rewelacyjne nóżki kurczaka duszone z pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Świetne danie na rodzinny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nóżki kurczaka duszone z pieczarkami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Pyszne mięso w aromatycznym sosie grzybowym idealnie pasuje do kopytek lub klusek francuskich.  

Składniki

  • 4 nóżki kurczaka, czyli tzw. tylne ćwiartki

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki masła

  • 2 marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 500 g brązowych pieczarek

  • 125 ml białego wina wytrawnego

  • 250 ml bulionu drobiowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nóżki oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć. Marchewkę pokroić w grube plasterki. Grzyby pozostawić w całości. Czosnek przecisnąć przez praskę. 

  • W garnku rozgrzać oliwę z masłem.

  • Włożyć nóżki do naczynia, skórą do dołu i zrumienić, następnie odwrócić i zrumienić z drugiej strony.

  • Dodać pokrojoną marchewkę, grzyby, czosnek i tymianek. Smażyć 4-6 minut.

  • Wlać bulion, przykryć pokrywką i zmniejszyć płomień. Dusić 30 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,7