Pyszne udka kurczaka duszone z kapustą i grzybami

Pyszne udka kurczaka duszone z kapustą i grzybami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste udka, pyszny sos, a do tego świetna kapusta pak-choi i grzyby shitake

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne udka kurczaka duszone z kapustą i grzybami to świetne danie obiadowe. Mamy tu sycące, soczyste mięso oraz pożywne warzywa i grzyby. Te ostatnie są dobrym źródłem minerałów i beta-glukanu. Przepis zaczerpnięty z kuchni azjatyckiej przypadnie do gustu całej rodzinie. 

Składniki

  • 6 udek kurczaka

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 1 czerwona cebula, posiekana

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 150 g grzybów, shitake lub drobnych brązowych pieczarek

  • 1 kapusta pak-choi lub pekińska, pokrojona na ósemki

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej, sproszkowanej papryki

  • 0,25 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu

  • 1 szklanka bulionu drobiowego

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszać granulowany czosnek ze słodką i ostrą papryką, dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Mieszanką natrzeć udka kurczaka.

  • Na patelni rozgrzać olej, zrumienić udka.

  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.

  • Mleko wymieszać z bulionem i mąką. Wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia.

  • Z powrotem ułożyć na patelni udka kurczaka.

  • Dodać grzyby, przykryć pokrywką i dusić 30 minut.

  • Na koniec dodać kapustę, pozostawić ją na wierzchu, nie mieszać, ponownie przykryć pokrywką i dusić 4-6 minut. Kapusta ugotuje się na parze gotującego się sosu. 

  • Podawać na ugotowanym ryżu.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9