Pyszne udka kurczaka duszone z kapustą i grzybami

2021-03-29
Pyszne udka kurczaka duszone z kapustą i grzybami
Autor: Shutterstock Soczyste udka, pyszny sos, a do tego świetna kapusta pak-choi i grzyby shitake
łatwy
45 min
4

Pyszne udka kurczaka duszone z kapustą i grzybami to świetne danie obiadowe. Mamy tu sycące, soczyste mięso oraz pożywne warzywa i grzyby. Te ostatnie są dobrym źródłem minerałów i beta-glukanu. Przepis zaczerpnięty z kuchni azjatyckiej przypadnie do gustu całej rodzinie. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 udek kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 150 g grzybów, shitake lub drobnych brązowych pieczarek
  • 1 kapusta pak-choi lub pekińska, pokrojona na ósemki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej, sproszkowanej papryki
  • 0,25 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać granulowany czosnek ze słodką i ostrą papryką, dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Mieszanką natrzeć udka kurczaka.
  • Na patelni rozgrzać olej, zrumienić udka.
  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Mleko wymieszać z bulionem i mąką. Wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia.
  • Z powrotem ułożyć na patelni udka kurczaka.
  • Dodać grzyby, przykryć pokrywką i dusić 30 minut.
  • Na koniec dodać kapustę, pozostawić ją na wierzchu, nie mieszać, ponownie przykryć pokrywką i dusić 4-6 minut. Kapusta ugotuje się na parze gotującego się sosu. 
  • Podawać na ugotowanym ryżu.