Przepyszne indycze udko w ziołach - łatwo i efektownie

Przepyszne indycze udko w ziołach - łatwo i efektownie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Udka można także udusić w piekarniku, a dodatek czosnku  czy plasterków cytryny tylko uatrakcyjni ich smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Udko indycze smakuje bosko, gdy udusimy je z dużą ilością świeżych lub suszonych ziół. Indycze mięso, z zasady neutralne w smaku, nabiera wtedy charakteru. Przepis szczególnie polecamy tym, którzy nie przepadają za białym, ale zdrowym mięsem, z powodu jego małej wyrazistości. Zmienicie zdanie!

Składniki

  • 1 udko indycze ok. 90 dag lub dwa mniejsze

  • 10 dag masła

  • zioła: natka pietruszki, 3 gałązki estragonu, 1 gałązka tymianku i mięty, 1 listek laurowy, 1 gałązka rozmarynu, garść listków bazylii (suche zioła dozować po  1/2 łyżeczki)

  • 1/2 cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeże zioła drobno posiekać (suszone są zazwyczaj rozdrobnione) i wymieszać z masłem i sokiem z połówki cytryny, posolić i popieprzyć.

  • Otrzymane masło ziołowe wcisnąć pod skórę udka.

  • Rozgrzać odrobinę oleju  w rondlu z grubym dnem i na wolnym ogniu zrumienić mięso z każdej strony.

  • Przykryć garnek i  dusić mięso pod przykryciem ok. godzinę. Jeśli to będzie konieczne, w trakcie duszenia podlewać mięso niewielką ilością wody.

  • Podawać mięso z sosem, który powstał w trakcie duszenia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5