Przepyszne indycze udko w ziołach - łatwo i efektownie

2021-03-29
Przepyszne indycze udko w ziołach - łatwo i efektownie
Autor: Shutterstock Udka można także udusić w piekarniku, a dodatek czosnku  czy plasterków cytryny tylko uatrakcyjni ich smak
łatwy
20 min
4

Udko indycze smakuje bosko, gdy udusimy je z dużą ilością świeżych lub suszonych ziół. Indycze mięso, z zasady neutralne w smaku, nabiera wtedy charakteru. Przepis szczególnie polecamy tym, którzy nie przepadają za białym, ale zdrowym mięsem, z powodu jego małej wyrazistości. Zmienicie zdanie!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 udko indycze ok. 90 dag lub dwa mniejsze
  • 10 dag masła
  • zioła: natka pietruszki, 3 gałązki estragonu, 1 gałązka tymianku i mięty, 1 listek laurowy, 1 gałązka rozmarynu, garść listków bazylii (suche zioła dozować po  1/2 łyżeczki)
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże zioła drobno posiekać (suszone są zazwyczaj rozdrobnione) i wymieszać z masłem i sokiem z połówki cytryny, posolić i popieprzyć.
  • Otrzymane masło ziołowe wcisnąć pod skórę udka.
  • Rozgrzać odrobinę oleju  w rondlu z grubym dnem i na wolnym ogniu zrumienić mięso z każdej strony.
  • Przykryć garnek i  dusić mięso pod przykryciem ok. godzinę. Jeśli to będzie konieczne, w trakcie duszenia podlewać mięso niewielką ilością wody.
  • Podawać mięso z sosem, który powstał w trakcie duszenia.