Przepis na polędwiczki wieprzowe w musie cebulowo-jabłkowym

2021-03-29
Przepis na polędwiczki wieprzowe w musie cebulowo-jabłkowym
Autor: thinkstockphotos.com Z polędwiczek wieprzowych można przygotować łatwe, a przy tym wykwintne dania
łatwy
60 min
4

Polędwiczki wieprzowe w musie cebulowo-jabłkowym są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Nawet mało doświadczony kucharz upichci je w godzinę. To wykwintne danie zrobi furorę na każdym spotkaniu rodzinnym czy towarzyskim. Poznaj przepis na polędwiczki pod pierzynką!

Polędwiczki można podać z ziemniakami - gotowanymi lub opiekanymi w piekarniku. Jako dodatku nie polecamy ryżu, bo całość może być nieco mdła.

SKŁADNIKI

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
  • 2-3 duże cebule
  • 3-4 jabłka (raczej kwaśne)
  • około pół szklanki oleju
  • woda
  • sól i pieprz czarny, świeżo zmielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki myjemy, osuszamy, solimy i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie obsmażamy je na oleju (mięso wrzucamy na gorący tłuszcz).
  • Rumienimy polędwiczki ze wszystkich stron. Chwilę smażymy (10-15 minut) i przekładany do naczynia, w którym będziemy je potem dusić.
  • Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy, tak aby się dobrze zeszkliła, ale nie za bardzo przyrumieniła. Po podsmażeniu wrzucamy ją do garnka, w którym już jest mięso i po dodaniu około szklanki wody dusimy polędwiczki z cebulą pod przykryciem.
  • Wodę uzupełniamy w czasie duszenia, tak aby zawsze był właściwy jej poziom (mięso nie może się przypalić). Polędwiczki powinny w sumie dusić się około 50-60 minut.
  • Kwadrans przed zakończeniem duszenia dokładamy jabłka pokrojone w ósemki. Gdy jabłka są już miękkie, wyjmujemy polędwiczki na deskę i kroimy je w plastry o grubości około centymetra.
  • Pierzynkę, którą przykryjemy mięso na talerzu, zrobimy, rozdrabniając blenderem sos, w którym polędwiczki się dusiły.