Pożywne leczo z mielonym mięsem

Pożywne leczo z mielonym mięsem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mielone mięso jest doskonałym składnikiem gulaszy i mięsnym sosów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pożywne leczo z mielonym mięsem podane z gotowanym ryżem to świetne danie obiadowe. Podane ze świeżym pieczywem zastąpi kolację. Z tym prostym przepisem łatwo przygotować duży garnek idealnego leczo, czyli gulaszu z mięsa i cukinii w sosie pomidorowym. 

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowego lub wołowo-wieprzowego lub drobiowego

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 2 średnie kabaczki lub cukinie

  • 2 średnie cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy lub oleju. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć do zeszklenia.

  • Dodać mięso i często mieszając zrumienić.

  • Dodać cukinię pokrojoną w kostkę i smażyć 3-5 minut.

  • Dodać przyprawy, wlać przecier pomidorowy i dodać 0,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut.

  • Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

  • Podawać ze świeżym pieczywem lub gotowanym ryżem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8