Pożywne kaszotto z indykiem: przepis na danie jednogarnkowe

Pożywne kaszotto z indykiem: przepis na danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne kaszotto z kaszy jęczmiennej, warzyw i piersi indyka jeszcze lepiej smakuje posypane zieleniną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kaszotto z indykiem to zdrowe i pożywne danie pełne smaku. Dania jednogarnkowe sprawdzają się w środku tygodnia, gdy nie mamy czasu na długie przygotowania. Tu wszystko gotuje się razem, a delikatne mięso z filetu indyczego dochodzi razem z kaszą. Warto częściej sięgać po kaszę jęczmienną, która ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy regulując jego pracę i wygaszając stany zapalne. 

Składniki

  • 300 g filetu z piersi indyka

  • 200 g kaszy jęczmiennej

  • 3 szklanki wody

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 por

  • 2 średniej wielkości marchewki

  • 1 mały korzeń pietruszki

  • 1 papryka czerwona

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę i pietruszkę. Pora i paprykę kroimy drobno. 

  • Na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę filet z indyka.

  • Gdy się zrumieni dodajemy warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i paprykę. Dusimy 4-6 minut.

  • Całość zalewamy wodą, dodajemy kaszę i doprawiamy solą i pieprzem.

  • Dusimy pod przykryciem o 3 minuty dłużej niż powinno się gotować kaszę /według przepisu na opakowaniu/.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4