Potrawka warzywna z ziemniakami i salami po węgiersku

2021-03-29
Potrawka warzywna z ziemniakami i salami po węgiersku
Autor: Shutterstock Tej potrawki warzywnej warto przygotować więcej, następnego dnia jest jeszcze lepsza.
łatwy
40 min
4

Węgierska potrawka warzywna to papryka, ziemniaki i salami oraz łączący te składniki pyszny, esencjonalny sos. To proste danie, które smakuje każdemu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 400 g salami
  • ostra papryka mielona
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę oczyścić i pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w półtalarki, podduś warzywa na oleju. Najlepiej w dużym garnku.
  • Salami pokroić w plastry, przesmażyć na patelni, po czym zalać bulionem i dusić 10 min. pod przykryciem, obficie przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.
  • Pod koniec gotowania dodać pokrojone w plastry ziemniaki i posiekaną natkę pietruszki.