Potrawka cielęca z sosem ziołowym

Potrawka cielęca z sosem ziołowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne mięso cielęce doskonale smakuje z sosami - w tym wypadku  ziołowym z dodatkiem serka homogenizowanego. Potrawkę cielęcą można przygotować z mięsa wcześniej ugotowanego lub upieczonego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Przepis na obiad - potrawka cielęca z sosem ziołowym, smaczna i sycąca. Sprawdź, jak przyrządzać cielęcinę, by odkryła swoje najlepsze walory smakowe.

Składniki

  • 0,5 kg cielęciny

  • 200 ml mleka

  • 3 żółtka

  • tymianek

  • sól

  • pieprz czarny

  • 0,5 szklanki bulionu

  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

  • 200 g odtłuszczonego serka homogenizowanego

  • listki świeżej mięty

  • bazylia

  • Estragon

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chudą cielęcinę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, następnie ugotować.

  • Osobno podgrzać dużą filiżankę chudego mleka z tymiankiem, solą i pieprzem. Ostudzone mleko dodać do trzech żółtek, dokładnie mieszając. W razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem.

  • Sos ze świeżych ziół: do bulionu dodać 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej i dobrze wszystko rozprowadzić.

  • Całość postawić na ogniu i ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Po zdjęciu z ognia dobrze mieszając dodać 200 g białego homogenizowanego serka, następnie dodać świeżą miętę, bazylię i estragon oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku.

  • Tak przygotowanym sosem polać ugotowaną cielęcinę. Mięso zanurzone w sosie podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.

  •  

Ocena: 0