Potrawka cielęca z sosem ziołowym

2021-03-29
Potrawka cielęca z sosem ziołowym
Autor: Shutterstock Delikatne mięso cielęce doskonale smakuje z sosami - w tym wypadku  ziołowym z dodatkiem serka homogenizowanego. Potrawkę cielęcą można przygotować z mięsa wcześniej ugotowanego lub upieczonego. 
średni
60 min
4

Przepis na obiad - potrawka cielęca z sosem ziołowym, smaczna i sycąca. Sprawdź, jak przyrządzać cielęcinę, by odkryła swoje najlepsze walory smakowe.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg cielęciny
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • tymianek
  • sól
  • pieprz czarny
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 200 g odtłuszczonego serka homogenizowanego
  • listki świeżej mięty
  • bazylia
  • Estragon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chudą cielęcinę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, następnie ugotować.
  • Osobno podgrzać dużą filiżankę chudego mleka z tymiankiem, solą i pieprzem. Ostudzone mleko dodać do trzech żółtek, dokładnie mieszając. W razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem.
  • Sos ze świeżych ziół: do bulionu dodać 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej i dobrze wszystko rozprowadzić.
  • Całość postawić na ogniu i ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Po zdjęciu z ognia dobrze mieszając dodać 200 g białego homogenizowanego serka, następnie dodać świeżą miętę, bazylię i estragon oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Tak przygotowanym sosem polać ugotowaną cielęcinę. Mięso zanurzone w sosie podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.
  •