Wątróbka drobiowa duszona z bekonem na ostro

2021-03-29
Pikantna wątróbka drobiowa duszona z boczkiem
Autor: Shutterstock Wątróbka duszona z boczkiem - aromatyczna i pikantna
łatwy
30 min
4

Wątróbka drobiowa duszona z bekonem jest pikantna i pełna smaku. Łatwa w przygotowaniu duszona wątróbka doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami lub kluskami. 

 


Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 250 g boczku lub bekonu, pokrojone w słupki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 80 ml białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż cebule będzie miękka i szklista. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
  • Dodać boczek i tymianek, zamieszać i smażyć do zrumienienia.
  • Zwiększyć ogień, dodać pokrojoną wątróbkę i wszystkie przyprawy. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez około 3 minuty. Nie przesmażyć wątróbki, aby zachowała wewnątrz różowy kolor.
  • Na patelnię przełożyć cebulę, wlać białe wino i pietruszkę. Wymieszać i dusić 1 minutę.
  • Podawać od razu.