Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami

2021-03-29
Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami to eleganckie danie obiadowe. W polskiej tradycji kulinarnej gęsinę (mięso gęsi) zawsze łączy się z jabłkami lub suszonymi śliwkami. Dlaczego więc nie wybrać obu tych owoców? Enzymy zawarte w jabłku, a szczególnie w jego skórce, wpływają na kruchość mięsa gęsi. Natomiast pektyny zawarte w śliwkach ułatwiają trawienie mięsa. W tym daniu tłuszczu gęsiego nie będzie zbyt dużo, ponieważ większość wytopi się podczas smażenia. Duszone piersi gęsie podaje się pokrojone w cienkie plasterki razem z duszoną czerwoną kapustą i pieczonymi ziemniakami. Ich przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, a efekt powalający. 

Gęsie piersi wystarczą na 4 do 6 osób. Przyrządzone według tej tradycyjnej receptury uświetnią każde rodzinne spotkanie. 

SKŁADNIKI

  • pierś gęsi – podwójny filet
  • 1 jabłko
  • 8-10 suszonych śliwek (mogą być kalifornijskie)
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy skórkę w kratkę.
  • Kawałki mięsa układamy skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i wolno smażymy aż do wytopienia tłuszczu i zrumienienia skórki.
  • Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru mięsa.
  • Przysmażone piersi przekładamy do żeliwnego naczynia i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem.
  • Dodajemy suszone śliwki, jabłka pokrojone w ćwiartki oraz 2 łyżki wytopionego z gęsi tłuszczu.
  • Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez 40-45 minut.
  • Po wyjęciu z pieca, pozostawiamy piersi jeszcze na 15 minut w naczyniu.
  • Mięso kroimy w plastry, podajemy polane sosem z pieczenia.