Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta pierś kurczaka i pyszny kremowy sos idealnie komponują się z ziemniakami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami to łatwy przepis na efektowne danie pełne smaku. Soczyste mięso piersi kurczaka w delikatnym sosie kurkowym to czysta poezja - uosobienie wczesnego lata z jego całym bogactwem. 

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju lub oliwy

  • 250-300 g kurek

  • 1 cebula lub pół szklanki szalotki

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 ml śmietany 30%

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczak oprószyć solą i pieprzem. 

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć pierś kurczaka na rumiano z każdej strony.

  • Dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia. 

  • Dodać przebrane, krótko umyte i odsączone z wody kurki. Smażyć na średnim ogniu 2-4 minut.

  • Wlać śmietanę i dusić jeszcze 8-10 minut. 

  • Na koniec posolić do smaku i popieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki. 

  • Pierś wyjąć i pokroić w poprzek na kawałki. Polać sosem z kurkami. Podawać z młodymi ziemniakami z wody.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1