Paprykarz z żołądków drobiowych: oszczędny przepis

Paprykarz z żołądków drobiowych: oszczędny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozgrzewające danie w kolorze i w smaku

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Paprykarz z żołądków drobiowych to smaczny gulasz idealnie pasujący do ryżu lub kaszy. To także oszczędny przepis, ponieważ żołądki są nieco tańsze od innych kawałków filetu drobiowego. W przepisie można wykorzystać żołądki kurze lub indycze, a nawet kacze (ale te są już nieco droższe). Potrawa jest dość pikantna, od was zależy ile dodacie ostrych papryczek i czy w ogóle będziecie chcieli ich użyć. 

Składniki

  • 1 kg żołądków drobiowych

  • 1 pietruszka

  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 2 czerwone papryki

  • 2-4 papryczki chili lub 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach

  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

  • 1 łyżka mielonej wędzonej słodkiej papryki

  • 2 łyżki oleju

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żołądki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej i gotować do miękkości. Żołądki wyjąć i przestudzić. Wywar zachować. Żołądki pokroić w paseczki lub na kawałki.

  • Cebule pokroić w piórka. Marchewkę, paprykę i papryczki w kostkę. Czosnek posiekać.

  • W garnku z grubym dnem lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojone żołądki i smażyć 2-4 minuty.

  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Dodać paprykę słodką i ostrą przesmażyć. Na koniec dorzucić łyżkę koncentratu pomidorowego. 

  • Wlać 1,5 szklanki wywaru z gotowania żołądków i dusić przez pół godziny. 

  • Podawać z ryżem lub kaszą. 

Gotują, testują i piszą dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 4,5