Niesamowity gulasz pod kapuścianą szubą: przepis na łatwy obiad z piekarnika

2021-03-29
Niesamowity gulasz pod kapuścianą szubą: przepis na łatwy obiad z piekarnika
Autor: Shutterstock Soczyste mięso i nasz ulubiony kapuściany farsz
łatwy
30 min
4

Gulasz pod kapuścianą szubą zawiera wszystkie nasze ulubione smaki. Jest mięciutkie mięso, rozpływająca się w ustach kapusta. Idealne danie na obiad lub kolację. Przygotowuje się go szybko i bardzo łatwo. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g białej kapusty lub spiczastej
  • 400 g wieprzowego mięsa na gulasz
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 150 g sera żółtego, startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę. Cebulę przekroić na pół i pokroić w półkola. Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce.
  • Kapustę przełożyć do miski, dodać sól, pieprz i olej. Wymieszać.
  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem, na dnie ułożyć pokrojone mięso, oprószyć solą i pieprzem. Następnie ułożyć cebulę, na niej marchew i kapustę.
  • Wierzch zapiekanki posmarować majonezem.
  • Wstawić do piekarnika i piec 60-70 minut w temperaturze 190°C. Pod koniec posypać tartym serem i zapiekać do rozpuszczenia i zrumienienia sera.