Najlepszy domowy gulasz: idealny na rodzinny obiad

2021-03-29
Najlepszy domowy gulasz: idealny na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock Gulasz można wzbogacić smakiem pikantnej papryki, suszonych pomidorów lub świeżych ziół 
łatwy
30 min
4

Domowy gulasz, esencjonalny sos i pyszne rozpływające się w ustach mięso, to marzenie każdego smakosza. Z takim gulaszem lepiej smakuje kasza czy makaron. Świetny pomysł na rodzinny obiad.  

Wypróbuj także inne przepisy na fantastyczne gulasze:

Gulasz z indyka z papryką

Gulasz z kurczaka z fasolą w sosie pomidorowym 

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w dużą kostkę.
  • Cebulę pokroić drobno.
  • W głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i na silnym ogniu zrumienić mięso z każdej strony. Zajmie to około 5 minut.
  • Dodać cebulę, zmniejszyć ogień, smażyć do zeszklenia cebuli, cały czas mieszając.
  • Zawartość patelni posolić i popieprzyć, posypać mąką, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
  • Wlać 2-3 szklanki wody lub bulionu, zamieszać, dodać listek laurowy, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę od 1,5 godziny lub do chwili, gdy mięso będzie miękkie.
  • Podawać z kaszą lub makaronem posypany natką pietruszki.