Najlepszy domowy gulasz: idealny na rodzinny obiad

Najlepszy domowy gulasz: idealny na rodzinny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gulasz można wzbogacić smakiem pikantnej papryki, suszonych pomidorów lub świeżych ziół 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy gulasz, esencjonalny sos i pyszne rozpływające się w ustach mięso, to marzenie każdego smakosza. Z takim gulaszem lepiej smakuje kasza czy makaron. Świetny pomysł na rodzinny obiad.  

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w dużą kostkę.

  • Cebulę pokroić drobno.

  • W głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i na silnym ogniu zrumienić mięso z każdej strony. Zajmie to około 5 minut.

  • Dodać cebulę, zmniejszyć ogień, smażyć do zeszklenia cebuli, cały czas mieszając.

  • Zawartość patelni posolić i popieprzyć, posypać mąką, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

  • Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.

  • Wlać 2-3 szklanki wody lub bulionu, zamieszać, dodać listek laurowy, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę od 1,5 godziny lub do chwili, gdy mięso będzie miękkie.

  • Podawać z kaszą lub makaronem posypany natką pietruszki.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5