Najlepszy domowy gulasz: idealny na rodzinny obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Domowy gulasz, esencjonalny sos i pyszne rozpływające się w ustach mięso, to marzenie każdego smakosza. Z takim gulaszem lepiej smakuje kasza czy makaron. Świetny pomysł na rodzinny obiad.
Wypróbuj także inne przepisy na fantastyczne gulasze:
Gulasz z kurczaka z fasolą w sosie pomidorowym
Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 2-3 szklanki gorącej wody lub bulionu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w dużą kostkę.
- Cebulę pokroić drobno.
- W głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i na silnym ogniu zrumienić mięso z każdej strony. Zajmie to około 5 minut.
- Dodać cebulę, zmniejszyć ogień, smażyć do zeszklenia cebuli, cały czas mieszając.
- Zawartość patelni posolić i popieprzyć, posypać mąką, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
- Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
- Wlać 2-3 szklanki wody lub bulionu, zamieszać, dodać listek laurowy, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę od 1,5 godziny lub do chwili, gdy mięso będzie miękkie.
- Podawać z kaszą lub makaronem posypany natką pietruszki.