Pokrzepiający garnek mięsny z warzywami

2021-03-29
Mięsny garnek z warzywami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pokrzepiający garnek mięsny z warzywami to świetne danie obiadowe dostarczające dużo energii. Wszystko wystarczy tu włożyć do jednego garnka i zapiekać, aż mięso będzie rozpływać się w ustach. 

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj

 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 700 g wieprzowiny, szynki lub łopatki
  • 5 ziemniaków, średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 papryka słodka
  • 2 pomidory
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć, dodać przyprawy, wymieszać i odstawić na 30 minut.
  • Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, cebulę drobno posiekać, marchew i paprykę pokroić. Pomidory pokroić na półkola.
  • Żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne posmarować olejem.
  • Układać warstwami: ziemniaki, marchew, papryka, pomidory, cebula. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie wyłożyć marynowane mięso. Na wierzch wylać śmietanę, uzupełnić wodą, po sam brzeg. Przykryć pokrywką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30-35 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 30 minut.