Mięsny garnek z warzywami: pokrzepiający obiad z piekarnika

Mięsny garnek z warzywami: pokrzepiający obiad z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pokrzepiający garnek mięsny z warzywami to świetne danie obiadowe dostarczające dużo energii. Wszystko wystarczy tu włożyć do jednego garnka i zapiekać, aż mięso będzie rozpływać się w ustach. 

Składniki

  • 700 g wieprzowiny, szynki lub łopatki

  • 5 ziemniaków, średniej wielkości

  • 1 cebula

  • 1 marchew

  • 1 papryka słodka

  • 2 pomidory

  • 200 g śmietany 18%

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć, dodać przyprawy, wymieszać i odstawić na 30 minut.

  • Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, cebulę drobno posiekać, marchew i paprykę pokroić. Pomidory pokroić na półkola.

  • Żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne posmarować olejem.

  • Układać warstwami: ziemniaki, marchew, papryka, pomidory, cebula. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie wyłożyć marynowane mięso. Na wierzch wylać śmietanę, uzupełnić wodą, po sam brzeg. Przykryć pokrywką.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30-35 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 30 minut.

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj

 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6