Mięciutkie żeberka duszone w keczupie

2021-03-29
Mięciutkie żeberka duszone w keczupie
Autor: Shutterstock Najlepsze żeberka świata!
łatwy
15 min
4

Żeberka duszone w keczupie to pyszne danie, szalenie proste w przygotowaniu. Wystarczy przyprawić, wrzucić do garnka i uzbroić się w cierpliwość. Po 2 godzinach powolnego duszenia możemy delektować się miękkimi, rozpływającymi się w ustach żeberkami duszonymi w doskonałym sosie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki przyprawy do grillowanego mięsa
  • 2 łyżki oleju lub 1 czubata łyżka smalcu
  • 1 szklanka keczupu lub sosu bbq oraz jeszcze trochę do podania na stół
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka pokroić na porcje po 1 lub 2 kostki. Posypać przyprawą do grilla. 
  • W garnku z grubym dnem lub brytfannie rozgrzać tłuszcz, obsmażyć żeberka na rumiano.
  • Wlać wodę i dodać keczup. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny. 
  • Podczas duszenia zaglądać do żeberek i w miarę, jak płyn paruje, uzupełniać gorącą wodą. 
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami.