Marokański gulasz z kurczaka i ciecierzycy: solidna porcja energii dla każdego

2021-03-29
Marokański gulasz z kurczaka i ciecierzycy: solidna porcja energii dla każdego
Autor: Shutterstock Soczyste mięso, pożywna ciecierzyca i mnóstwo pikantnych smaków w sam raz na chłodniejszy dzień
łatwy
45 min
4

Marokański gulasz z kurczaka i ciecierzycy to solidna porcja energii dla każdego. Pikantny gulasz drobiowy poprawia humor od pierwszego kęsa. Idealnie pasuje do ryżu lub kaszy bulgur. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 duży kurczak, podzielony na 8 części
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego lub kminku
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 puszka 455 g, siekanych pomidorów
  • 2 puszki po 470 g ciecierzycy, odcedzonej
  • 1 szklanka, 250 ml, rosołu drobiowego
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 2 łyżki winnego octu
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem, wrzucić na gorącą oliwę i smażyć do zrumienienia po 4 minuty z każdej strony. Wyjąć z garnki i odstawić.
  • Do garnka dodać posiekaną cebulę, przyprawić solą i pieprzem, dusić 5 minut. Dodać czosnek i dusić jeszcze 1 minutę.
  • Zamieszać, dodać mielony kmin, kolendrę, ostrą paprykę i laskę cynamonu, podgrzewać jeszcze 1 minutę.
  • Dodać pomidory razem z sokiem własnym, ciecierzycę i rosół. Zagotować. Gdy sos zacznie wrzeć, dodać suszone morele oraz odłożonego obsmażone kawałki kurczaka.
  • Przykryć, zmniejszyć ogień, dusić jeszcze 25 minut.
  • Usunąć laskę cynamonu. Doprawić octem winnymi i natką kolendry.
  • Podawać od razu na przykład z gotowanym ryżem lub kaszą bulgur.