Marokański gulasz z kurczaka i ciecierzycy: solidna porcja energii dla każdego

Marokański gulasz z kurczaka i ciecierzycy: solidna porcja energii dla każdego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste mięso, pożywna ciecierzyca i mnóstwo pikantnych smaków w sam raz na chłodniejszy dzień

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Marokański gulasz z kurczaka i ciecierzycy to solidna porcja energii dla każdego. Pikantny gulasz drobiowy poprawia humor od pierwszego kęsa. Idealnie pasuje do ryżu lub kaszy bulgur. 

Składniki

  • 1 łyżka oliwy lub oleju

  • 1 duży kurczak, podzielony na 8 części

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego lub kminku

  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry

  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 laska cynamonu

  • 1 puszka 455 g, siekanych pomidorów

  • 2 puszki po 470 g ciecierzycy, odcedzonej

  • 1 szklanka, 250 ml, rosołu drobiowego

  • 1/2 szklanki suszonych moreli

  • 2 łyżki winnego octu

  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem, wrzucić na gorącą oliwę i smażyć do zrumienienia po 4 minuty z każdej strony. Wyjąć z garnki i odstawić.

  • Do garnka dodać posiekaną cebulę, przyprawić solą i pieprzem, dusić 5 minut. Dodać czosnek i dusić jeszcze 1 minutę.

  • Zamieszać, dodać mielony kmin, kolendrę, ostrą paprykę i laskę cynamonu, podgrzewać jeszcze 1 minutę.

  • Dodać pomidory razem z sokiem własnym, ciecierzycę i rosół. Zagotować. Gdy sos zacznie wrzeć, dodać suszone morele oraz odłożonego obsmażone kawałki kurczaka.

  • Przykryć, zmniejszyć ogień, dusić jeszcze 25 minut.

  • Usunąć laskę cynamonu. Doprawić octem winnymi i natką kolendry.

  • Podawać od razu na przykład z gotowanym ryżem lub kaszą bulgur.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5