Makaron z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym

2021-03-29
mat. pras. MSM Mońki
Penne z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym
Autor: Shutterstock Makaron penne z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym to danie doskonałe o każdej porze roku
łatwy
30 min
4

Przepis na makaron penne z grzybami i kurczakiem w śmietanie, posypany posiekaną natką pietruszki. Brzmi smacznie, prawda? To proste danie zachwyca smakiem i aromatem, a do tego jest banalnie łatwe do zrobienia. Oto sposób przygotowania makaron z kurczakiem i grzybami. 

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu penne, czyli rurki ciętej skośnie
  • 50 g świeżych lub mrożonych borowików, podgrzybków lub pieczarek
  • 250 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 2 średnie cebule
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 300 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 200 ml śmietany słodkiej 18%
  • 3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.

    Grzyby czyścimy, kroimy na cząstki i chwilkę obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepłukujemy.

    Fileta z kurczaka kroimy w cząstki, a cebulę w średnią kostkę i razem podsmażamy na oleju.

    Dodajemy grzyby, obie śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia.

    Na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

mat. pras. MSM Mońki