Kurczak z imbirem i kurkumą: pomysł na rozgrzewający obiad

Kurczak z imbirem i kurkumą: pomysł na rozgrzewający obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Swój piękny kolor danie zawdzięcza przede wszystkim aromatycznej kurkumie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dzięki dodaniu imbiru i kurkumy danie to skutecznie rozgrzewa i wzmacnia odporność organizmu. Polecane jest szczególnie w zimowych porach roku. Sprawdź, jak zrobić pysznego kurczaka z imbirem i kurkumą - podajemy dobry przepis.

Składniki

  • 15 dag piersi kurczaka
  • 1 dag świeżego korzenia imbiru
  • łyżeczka oliwy
  • 1/2 małej papryki chili
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka pokrój na kawałki, posyp kurkumą i sproszkowanym imbirem, posól, dodaj łyżkę oleju.

  • Całość wymieszaj i marynuj w lodówce kilka godzin (możesz przyprawić również bezpośrednio przed smażeniem, jednak potrawa będzie wówczas mniej aromatyczna).

  • Korzeń imbiru obierz i utrzyj, paprykę i cebulę pokrój. Na rozgrzany olej wrzuć pierś kurczaka, smaż przez 3–4 minuty, następnie dodaj tarty imbir, paprykę i cebulę.

  • Całość smaż razem jeszcze ok. 10 minut, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj np. z dodatkiem brązowego ryżu i surówką z kapusty pekińskiej lub białej.

Przepisy z tej kategorii