Dzisiaj Światowy Dzień Czekolady: kurczak w sosie czekoladowym - przepis na mole poblano

2021-03-29
Piotr Murawski
Kurczak w sosie czekoladowym – mole poblano
Autor: mat. prasowe Knorr Kurczak w sosie czekoladowym to pyszne danie kuchni meksykańskiej. Kakao i czekolada są wytrawne - dlatego świetnie komponują się także z mięsem
średni
60 min
4

Kurczak w sosie czekoladowymmole poblano – to doskonałe danie kuchni meksykańskiej. Kurczak podany w ten sposób zaskoczy cię swym oryginalnym smakiem. Sos czekoladowy i przyprawy sprawiają, że jest to danie niezwykle aromatyczne. Wypróbuj nasz przepis na kurczaka w sosie czekoladowym.

SKŁADNIKI

  • 1200 g kurczaka razem z kośćmi pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 2 papryki chilli
  • 1 papryka wędzona chilli z puszki
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 200 g migdałów bez skóry
  • 200 g cebuli
  • 300 g pomidorów pelati z puszki lub 5 całych dojrzałych pomidorów
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 5 zmielonych w moździerzu goździków
  • 1 łyżka ziaren mielonej kolendry
  • 2 gwiazdki anyżu zmielone w moździerzu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki smalcu (smalec można zastąpić dowolnym olejem roślinnym)
  • 200 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim ze wszystkich stron kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Odstawiamy mięso do ostygnięcia i zabieramy się do przygotowania sosu.
  • Siekamy drobno czosnek, cebulę i obie papryki, podsmażamy je w garnku na pozostałym tłuszczu.
  • Migdały również drobno siekamy, dodajemy je do cebuli i papryki, co chwilę mieszając. Doprawiamy ziarnami kolendry, gwiazdkami anyżu, cynamonem, goździkami i czarnym pieprzem.
  • Miksujemy pomidory, dodajemy do garnka razem z kostkami bulionu drobiowego. Dorzucamy rodzynki.
  • Teraz czas na czekoladę – kruszoną wrzucamy do garnka, całość dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu wkładamy kawałki kurczaka. Dusimy pod przykryciem około 30 minut, mieszając po dnie drewnianą łopatką.
  • Kurczaka można na koniec przybrać ziarnem sezamu i posiekaną natką kolendry.
Piotr Murawski