Królik w śmietanie: pomysł na niedzielny i świąteczny obiad

Królik w śmietanie: pomysł na niedzielny i świąteczny obiad

Autor Zdjęcia: photos.com

Duszony królik to doskonałe danie dla alergików i osób, które nie lubią czerwonego mięsa

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Królik ma wyśmienite mięso, które jest chude, nie uczula i zawiera sporo właściwości odżywczych. W supermarketach kupimy bez problemu królicze tuszki. Sprawdź, jak zrobić królika w śmietanie - na rodzinny bądź odświętny obiad.

Składniki

  • oczyszczony, pokrojony na kawałki królik
  • 1-2 cytryn
  • zioła: tymianek, rozmaryn, cząber
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kawałki królika posolić, skropić sokiem z cytryn, oprószyć ziołami, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

  • Następnego dnia mięso lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i dodać do niego masło. Obsmażać na tłuszczu kawałki mięsa z każdej strony na złoty kolor.

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu na patelni. Dodać do obsmażonego mięsa, podlać winem oraz niewielką ilością wody i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 60 minut, co jakiś mieszając delikatnie.

  • Pod koniec duszenie śmietanę wymieszać z odrobiną soli, czubatą łyżką mąki i rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącego sosu. Następnie dodać do sosu i zagotować. Królika podawać koniecznie z dodatkiem buraczków - na ciepło lub zimno.

Przepisy z tej kategorii