Kebabowa karkówka: kruche i aromatyczne mięso w sosie

Kebabowa karkówka: kruche i aromatyczne mięso w sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kebabowa karkówka, czyli kruche i aromatyczne mięso w sosie, bardzo łatwe do przygotowania. Niczego tu nie trzeba wstępnie obsmażać, niczego pilnować. Wystarczy przygotować marynatę, przyprawić mięso, wszystko wstawić do piekarnika i zaczekać na efekty. To jeden z naszych ulubionych przepisów na zawsze udany obiad. 

Składniki

  • 1 kg karkówki lub 6 kotletów karkowych

  • 2 cebule

  • 5-6 łyżek keczupu

  • 4 łyżki majonezu

  • 1/2 łyżeczki chilli

  • 1/2 łyżeczki soli

  • przyprawa do kebaba

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karkówkę pokroić  na plastry, rozbić mięso tłuczkiem na niezbyt grube kotlety. Mięso oprószyć przyprawą do kebaba.

  • Cebulę pokroić w krążki.

  • Wymieszać składniki marynaty: keczup, majonez, sól i chilli.

  • Mięso przełożyć cebulą i zalać marynatą. Zamknąć szczelnie pojemnik z mięsem i wstawić do lodówki na całą noc.

  • Kotlety karkowe przełożyć do brytfanny, polać powstałym w czasie marynowania sosem i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż całość dobrze się zapiecze, a wierzch zarumieni.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3