Kebabowa karkówka: kruche i aromatyczne mięso w sosie

2021-03-29
Kebabowa karkówka: kruche i aromatyczne mięso w sosie
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Kebabowa karkówka, czyli kruche i aromatyczne mięso w sosie, bardzo łatwe do przygotowania. Niczego tu nie trzeba wstępnie obsmażać, niczego pilnować. Wystarczy przygotować marynatę, przyprawić mięso, wszystko wstawić do piekarnika i zaczekać na efekty. To jeden z naszych ulubionych przepisów na zawsze udany obiad. 

ZobaczPrzepis na schab karkowy w sosie po cygańsku  oraz  Kebab: zawiłe losy ulubionego fast foodu Polaków [Smaczna Historia]

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki lub 6 kotletów karkowych
  • 2 cebule
  • 5-6 łyżek keczupu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawa do kebaba

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić  na plastry, rozbić mięso tłuczkiem na niezbyt grube kotlety. Mięso oprószyć przyprawą do kebaba.
  • Cebulę pokroić w krążki.
  • Wymieszać składniki marynaty: keczup, majonez, sól i chilli.
  • Mięso przełożyć cebulą i zalać marynatą. Zamknąć szczelnie pojemnik z mięsem i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Kotlety karkowe przełożyć do brytfanny, polać powstałym w czasie marynowania sosem i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż całość dobrze się zapiecze, a wierzch zarumieni.