Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami

2021-03-29
Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Autor: Shutterstock Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami to pyszne i aromatyczne danie
łatwy
40 min
4

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami to doskonałe danie obiadowe, które uświetni każdą rodzinną okazję. Mięso kaczki  ma wyrazisty smak, a duszona kapusta doskonale pasuje do niego. Wszystko razem przełamane słodyczą suszonych śliwek zyskuje nowy elegancki wyraz. 

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kaczki
  • 4 kacze nóżki
  • 2 cebule, pokrojone w grubą kostkę
  • 150 g pieczarek portobello 
  • 500 g świeżej kapusty, umytej i pokrojonej na mniejsze części
  • 500 g kiszonej kapusty, odciśniętej
  • 100 g suszonych śliwek
  • 5 g ziaren ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1,5-2 małe łyżeczki cynamonu
  • 250 ml jasnego piwa
  • 2 selery naciowe, pokrojone w grubsze kawałki (liście pozostawiamy do dekoracji)
  • 4 łyżki miodu
  • 5-6 liści laurowych
  • 2 małe łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 cytryna, sparzona i wyszorowana
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • biały mielony pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skórę na kaczych piersiach i udkach nacinamy w kratkę.
  • Do moździerza przesypujemy 1 małą łyżeczkę cynamonu, dodajemy 1 małą łyżeczkę suszonego majeranku, 2 małe łyżeczki posiekanego czosnku, 2 łyżki miodu oraz niewielką ilość posiekanej skórki z cytryny, niewielką ilość oliwy z oliwek oraz niewielką ilość białego mielonego pieprzu oraz soli, całość ucieramy. Mięso kaczki smarujemy marynatą, ale tylko od strony mięsa, przekładamy do miski, odstawiamy do lodówki (najlepiej marynować mięso przez 24 godziny).
  • Piersi kaczki układamy na zimnej i suchej patelni (skóra do dołu), smażymy na dość dużym ogniu, po wstępnym smażeniu zmniejszamy ogień. Gdy tłuszcz z piersi wstępnie wytopi się na patelnię, układamy na niej uda (skórą do dołu). Smażymy.
  • Piersi przysmażone od strony skóry (nie smażymy od strony mięsa) przekładamy do naczynia. Pozostałe części kaczki smażymy z obu stron, do momentu zarumienienia. Przekładamy do naczynia z piersiami. Nie wylewamy tłuszczu z piersi.
  • Do garnka, który możemy wstawić do piekarnika, przelewamy tłuszcz wytopiony podczas smażenia kaczki. Dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki, posiekany ząbek czosnku oraz niewielką ilość majeranku. Chwilę smażymy. Dodajemy kiszoną i słodką kapustę. Mieszamy, podduszamy. Doprawiamy 2 liśćmi laurowymi, pozostałą ilością ziela angielskiego, mieszamy.
  • Na kapuście układamy kawałki kaczki, zmniejszamy ogień. Dodajemy suszone śliwki. Doprawiamy bardzo małą ilością cynamonu i pozostałą ilością czosnku. Całość zalewamy jasnym piwem i doprawiamy 2 łyżkami miodu.
  • Po częściowym odparowaniu piwa całość podlewamy bulionem drobiowym. Na końcu przykrywamy garnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 2 godziny.