Idealna wątróbka drobiowa duszona w sosie: pyszny sposób na tani obiad

Idealna wątróbka drobiowa duszona w sosie: pyszny sposób na tani obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Miękka i pyszna wątróbka w doskonałym sosie śmietanowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka drobiowa jest dobrym źródłem białka, szybko można ją przygotować, no i jest tania. Te trzy zalety, czynią z niej idealny składnik obiadu na szybko. Duszona w pysznym sosie będzie smakowała każdemu niejadkowi. 

Składniki

  • 450 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na kawałki

  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę

  • 1 marchewka, starta 

  • 1 łyżka mąki

  • 1/4 szklanki śmietany 18%

  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

  • 1/2 łyżeczki papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i marchew i smaż do chwili, gdy zawartość patelni lekko się zrumieni, czyli przez około 5 minut.

  • Dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę.

  • Do patelni dodaj wątróbkę drobiową, smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut lub do momentu, aż wątróbka osiągnie jasnoróżowy kolor w środku. Oprósz mąką i wymieszaj. 

  • Wlej 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki śmietany. Posyp 1/4 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki papryki oraz soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i zagotuj.

  • Wyłącz ciepło i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj do ziemniaków puree.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9