Idealna pierś kurczaka w sosie maślanym z estragonem

Idealna pierś kurczaka w sosie maślanym z estragonem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierś kurczaka w sosie maślanym to najlepsze danie obiadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Idealna pierś kurczaka w sosie maślanym z estragonem to pyszne danie obiadowe. Soczyste mięso pełne smaku i fantastyczny sos do polania ziemniaków. Do tego wystarczy podać sałatę ze śmietaną i obiad gotowy. Ba! To nie obiad, to poezja smaku!

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka, czyli 2 filety

  • 1 szklanka bulionu drobiowego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka czosnku

  • 3 łyżeczki listków świeżego estragonu lub 1 łyżka suszonego

  • mąka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi przekroić na pół. Każdy płat mięsa zbić delikatnie tłuczkiem do mięsa lub dnem ciężkiej patelni, tak aby tylko wyrównać grubość sznycla. 

  • Sznycle oprószyć solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawić na 30 minut.

  • Panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Zdjąć z patelni.

  • Na patelnię dodać masło, gdy zacznie się pienić, dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. 

  • Dodać bulion i estragon, zagotować. Ponownie przełożyć piersi na patelnię i dusić jeszcze 3-5 minut. 

  • Podawać z pieczonymi ziemniakami czerwonymi lub innymi oraz sałatą ze śmietaną

 

Zobacz przepis: Jak mrozić estragon na zimę? 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3