Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek: przepis na oszczędny obiad

2021-03-29
Gulasz z żołądków drobiowych: przepis na oszczędny obiad
Autor: Shutterstock Gulasz z żołądków drobiowych to bardzo sycące danie
łatwy
60 min
4

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami jest aromatyczny i pyszny. Świetny do makaron lub kaszy. Żołądki drobiowe są stosunkowo tanie. Wymagają jednak wcześniejszego ugotowania do miękkości. Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek to sycący, pełnowartościowy, ale także oszczędny obiad dla całej rodziny. 

SKŁADNIKI

  • 750 g żołądków drobiowych: kurzych, kaczych lub gęsich
  • 1 l rosołu drobiowego
  • 100 g masła
  • 300 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 papryczka ostra (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żołądki obgotować w osolonej wodzie, odcedzić, a następnie gotować do miękkości w rosole drobiowym.
  • Ugotowane żołądki odcedzić, rosół zachować. Żołądki pokroić na kawałki wielkości kęsa. 
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Pieczarki pokroić na plasterki.
  • W rondlu stopić masło dodać pieczarki, ewentualnie papryczkę, i smażyć, aż skurczą się. Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać pokrojone żołądki i smażyć jeszcze 2-4 minuty. 
  • Wlać tyle zachowanego rosołu, by przykrył zawartość rondla i dusić przez około 30 minut. 
  • Na koniec dodać mieszaninę mąki i zimnej wody. Zagotować. 
  • Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. 
  • Podawać z makaronem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami.