Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek: przepis na oszczędny obiad

Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek: przepis na oszczędny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gulasz z żołądków drobiowych to bardzo sycące danie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami jest aromatyczny i pyszny. Świetny do makaron lub kaszy. Żołądki drobiowe są stosunkowo tanie. Wymagają jednak wcześniejszego ugotowania do miękkości. Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek to sycący, pełnowartościowy, ale także oszczędny obiad dla całej rodziny. 

Składniki

  • 750 g żołądków drobiowych: kurzych, kaczych lub gęsich

  • 1 l rosołu drobiowego

  • 100 g masła

  • 300 g pieczarek

  • 3 cebule

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 łyżki mąki

  • 1 papryczka ostra (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żołądki obgotować w osolonej wodzie, odcedzić, a następnie gotować do miękkości w rosole drobiowym.

  • Ugotowane żołądki odcedzić, rosół zachować. Żołądki pokroić na kawałki wielkości kęsa. 

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Pieczarki pokroić na plasterki.

  • W rondlu stopić masło dodać pieczarki, ewentualnie papryczkę, i smażyć, aż skurczą się. Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. 

  • Dodać pokrojone żołądki i smażyć jeszcze 2-4 minuty. 

  • Wlać tyle zachowanego rosołu, by przykrył zawartość rondla i dusić przez około 30 minut. 

  • Na koniec dodać mieszaninę mąki i zimnej wody. Zagotować. 

  • Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. 

  • Podawać z makaronem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami. 

Ocena: 5