Gulasz z łopatki wieprzowej z kiszoną kapustą i papryką

2021-03-29
Gulasz z łopatki wieprzowej z kiszoną kapustą i papryką
Autor: Shutterstock Gulasz z łopatki wieprzowej z kiszoną kapustą i papryką to pyszne daie obiadowe.
łatwy
50 min
4

Gulasz z łopatki wieprzowej z kiszoną kapustą i papryką to świetne danie i niedrogi obiad. Łopatkę wieprzową można kupić w promocji nawet po 10 zł za kilogram, kapusta kiszona nie jest droga, a najlepiej jeśli mamy swoją. Papryka wiosną jeszcze jest dość droga, ale w sezonie to również niewielki wydatek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 750 g łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 szklanka bulionu
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • mielona papryka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać, paprykę pokroić w cienkie paski.
  • Na mocno rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać mięso i mieloną paprykę.
  • Smażyć jeszcze przez chwilę na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 30 min.
  • Kapustę drobno posiekać i dodać do mięsa razem z bulionem, przyprawić i dusić na małym ogniu przez godzinę.
  • Mąkę rozprowadzić śmietaną i wlać do gulaszu. Wymieszać i zagotować. Podawać posypane paseczkami papryki.