Gulasz z ciecierzycy i jarmużu z wędzoną papryką

2021-03-29
Gulasz z ciecierzycy i jarmużu z wędzoną papryką
Autor: Shutterstock Sycący gulasz z ciecierzycy i jarmużu w pomidorowym sosie z dodatkiem wędzarniczego dymu
łatwy
45 min
4

Gulasz z ciecierzycy i jarmużu z wędzoną papryką to pyszne danie wegańskie, które zaspokoi najwybredniejsze gusta. Aromat wędzonki zapewnia dodatek specjalnie spreparowanej i mielonej papryki. Pyszne i sycące danie dla każdego. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 cebule posiekane
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub zmiażdżonego i posiekanego drobno
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 puszki ciecierzycy, przepłukanej i odsączonej
  • 100 g jarmużu posiekanego i pozbawionego grubych łodyg
  • sól do smaku
  • świeży i chrupiący chleb do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę smażyć do zeszklenia.
  • Dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Smażyć około 1 minuty. 
  • Dodać pomidory i ciecierzycę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić 20 minut.
  • Na koniec dodać jarmuż, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. 
  • Podawać ze świeżym pieczywem. Ewentualnie posypać wegańskim parmezanem