Gulasz kartoflany - treściwy obiad z ziemniaków z winną nutą

2021-03-29
Gulasz kartoflany
Autor: Shutterstock Gulasz kartoflany to sycące i smaczne danie.
łatwy
45 min
4

Wystarczy kilka warzyw, a by przygotować smaczny i niedrogi gulasz kartoflany. Jeśli chcemy daniu nadać nieco eleganckiej, winnej nuty dodajmy do niego odrobinę czerwonego wina. To świetny sposób na podkreślenie smaku warzyw a także pomysł na wykorzystanie resztek wina.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 gałązki szałwii
  • 3 łyżki masła
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i okroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Szałwię posiekać.
  • Cebulę zeszklić na maśle w sporym garnku, dodać ziemniaki, paprykę, kapustę i koncentrat pomidorowy.
  • Przyprawić szałwią, wymieszać i gotować 5 min, po czym podlać bulionem sokiem pomidorowym i winem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Gulasz dusić około 20 min. pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu.