Gulasz jagnięcy z curry: przepis z indyjską nutą

2021-03-29
Gulasz jagnięcy z curry: przepis z indyjską nutą
Autor: thinkstockphotos.com Ryż to naturalne towarzystwo dla gulaszu z jagnięciny
łatwy
50 min
4

Duszone mięso jagnięce często gości w indyjskich daniach spod znaku "curry". Taki przysmak warto przygotować w domu, tym bardziej że cena jagnięciny w restauracjach może przyprawić o zawrót głowy. Sprawdź, jak zrobić gulasz jagnięcy z curry - podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jagnięciny bez kości
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 300 g pomidorów
  • 200 g papryki
  • 200 g cebuli
  • 4-5 ząbków czosnku
  • łodyżka świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, cebule pokroić w pół plasterki, a paprykę w paski lub w dużą kostkę.
  • Mięso obsmażyć na oleju, dodać do niego szklankę ciepłego wywaru, czosnek, a następnie pozostały wywar.
  • Doprawić posiekanym rozmarynem, curry, solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do brytfanki.
  • Na wierzchu położyć pomidory, cebulę i paprykę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, piec około 30 minut. Podawać z ryżem.