Gotowe gnocchi z sosem bolońskim: łatwy i pyszny obiad dla rodziny

2021-03-29
Gotowe gnocchi z sosem bolońskim: łatwy i pyszny obiad dla rodziny
Autor: Shutterstock Sprytny sposób na obiad w oka mgnieniu - gotowe gnocchi i domowe ragu pomidorowe
łatwy
45 min
4

Gotowe gnocchi z sosem bolońskim to danie wymyślone specjalne dla zapracowanych. Dobrej jakości gotowe gnocchi do prawdziwe wybawienie. Wystarczy tylko przygotować esencjonalny sos boloński na bazie mielonego mięsa i pomidorów. Pyszny obiad dla rodziny w czasie krótszym niż myślisz!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g gotowych gnocchi - włoskich klusek ziemniaczanych
  • 1 duża cebula
  • 1 spora marchewka lub 2 mniejsze
  • 1 kawałek selera
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: oreganobazyliapieprz, sól
  • oliwa do smażenia
  • starty parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę, marchewkę i seler zetrzyj na tarce o dużych otworach. Boczek pokrój w kostkę.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, marchewkę i seler. Smaż do zeszklenia cebuli.
  • Do zeszklonej cebuli oraz podsmażonych warzyw dodaj mięso. Przypraw do smaku - oregano, bazylią, pieprzem i solą. Dodaj także przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
  • Podsmaż dokładnie, jednak nie trzymaj go zbyt długo, by mięso nie było zbyt suche. Należy też zwrócić uwagę, by nie pojawiły się niedosmażone, surowe fragmenty mięsa. Kiedy mięso będzie już gotowe, dodaj do garnka pomidory, koncentrat pomidorowy i 300 ml gorącej wody.
  • Wszystkie składniki w garnku wymieszaj dokładnie i dodaj pozostały czosnek. Ewentualnie dopraw ziołami.  Sos gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, mieszając co jakiś czas.
  • W tym czasie można już wstawić wodę na gnocchi, którą należy posolić. Kluski wrzucaj na wrzącą wodę, gotuje 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 
  • Gnocchi ułóż na talerzu i polej sosem bolońskim. Posyp tartym parmezanem.