Francuski bigos choucroute: przepis

2021-03-29
Francuski bigos choucroute
Autor: Shutterstock Imponująca piramida z mięsa i kapusty, czyli alzacki bigos choucroute w całej okazałości
średni
220 min
4

Francuski bigos choucroute to danie stworzone dla wszystkich wielbicieli kuchni francuskiej. Przed podaniem wyjmujemy mięsa i kiełbaski. Schab i boczek kroimy w plastry. Na dużym półmisku układamy kapustę, a na niej dekoracyjnie golonkę, schab, boczek i kiełbaski.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kiszonej, łagodnej kapusty
  • 1 mała golonka
  • 25 dag surowego boczku
  • 25 dag surowego schabu bez kości
  • 3 kiełbaski grillowe
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 350 ml bulionu mięsnego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki smalcu, najlepiej gęsiego
  • 25 ml calvadosu
  • bouquet garni (liść laurowy, po gałązce natki pietruszki, majeranku i tymianku)
  • 10 pokruszonych jagód jałowca
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kiszonej kapusty odciskamy nadmiar soku. Boczek, schab i golonkę myjemy i osuszamy. Warzywa obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
  • W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Smażymy cebulę na rumiano, dodajemy kapustę, wino i bulion. Gdy się zagotuje, dodajemy marchewkę, bouquet garni zawiązany w gazę i resztę przypraw. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu około 3 godzin.
  • Po 30 minutach gotowania dodajemy golonkę, po godzinie boczek, a po kolejnych 30 minutach - schab. Kwadrans potem wlewamy calvados i wkładamy kiełbaski.
  • Od tej pory nie mieszamy już potrawy, pilnując, by się nie przypaliła. Przed podaniem wyjmujemy mięsa i kiełbaski. Schab i boczek kroimy w plastry.
  • Na dużym półmisku układamy kapustę, a na niej dekoracyjnie golonkę, schab, boczek i kiełbaski. Podajemy do chleba lub ziemniaków z wody.