Ekspresowe pałki kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i warzywami

2021-03-29
Ekspresowe pałki kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i warzywami
Autor: Shutterstock Delikatne mięso o wyrazistym smaku i najlepszy sos świata 
łatwy
30 min
4

Pałki kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i warzywami to danie ekspresowe. Przygotujesz nóżki duszone w pysznym sosie w zaledwie 30 minut. Mięso kurczaka gotuje się szybko. Twoi bliscy pokochają cię za to doskonałe danie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 200 g mrożonej mieszanki marchewki i groszku
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pałki kurczaka przyprawić. 
  • Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Włożyć pałki kurczaka i smażyć do zrumienienia z każdej strony.
  • Cebulę pokroić drobno. Pieczarki na połówki lub ćwiartki. Dodać na patelnię. Smażyć do chwili, gdy cebula się zeszkli.
  • Dodać mrożoną mieszankę marchwi i groszku. Wlać 1 szklankę wrzącej wody i przykryć pokrywką. Dusić na średnim ogniu przez 15 minut.
  • Na koniec dodać śmietanę. Spróbować i przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Podawać z puree ziemniaczanym.