Duszone udka kurczaka z pieczarkami: pomysłowe danie dla całej rodziny

2021-03-29
Duszone udka kurczaka z pieczarkami: pomysłowe danie dla całej rodziny
Autor: Shutterstock Udka kurczak duszone w pieczarkowym sosie najlepiej smakują z ryżem i brokułami
łatwy
30 min
4

Duszone mięso z udka kurczaka to sprytny sposób na smaczny obiad. Udko kurczaka pozbawione kości gotuje się szybko. Do tego pyszny sos pieczarkowy. Jeśli jeszcze dodacie ryż, który można ugotować w tym samym czasie, to mamy doskonały obiad dla zaradnych w 30 minut. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 udek kurczaka bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 250-300 g brązowych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml wytrawnego wina białego
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 0,5 cytryny, tylko wyciśnięty sok
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Udka kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na rozgrzanym tłuszczu i zrumienić z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
  • Na patelnię dodać 2 łyżki oleju i grzyby przekrojone na pół lub na ćwiartki. Smażyć 3-5 minut.
  • Dodać czosnek i mąkę, wymieszać i smażyć jeszcze 30 sekund.
  • Dodać wino i zdeglasować patelnię, to znaczy mieszając łyżką doprowadzić do wrzenia, aby wszystkie przyrumieniona na dnie cząstki rozpuściły się w winie.
  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać sok z cytryny i masło, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Przełożyć do sosu udka, przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu przez 10-12 minut.
  • Udka podawać z ugotowanym ryżem obficie polane pieczarkowym sosem.