Duszona wieprzowina z kiszoną kapustą po węgiersku

Duszona wieprzowina z kiszoną kapustą po węgiersku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały gulasz o wyrazistym smaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Duszona wieprzowina z kiszoną kapustą po węgiersku to pyszne danie obiadowe. Rozgrzewające i pożywne, a do tego banalnie proste w przygotowaniu. 

Składniki

  • 1,5 kg wieprzowiny np. szynki lub łopatki

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 300 g cebuli

  • 200 ml śmietany 18% tłuszczu

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu zmielonego

  • 1 łyżeczka ostrej papryki zmielonej

  • sól do smaku

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa, posolić i popieprzyć, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.

  • Dodać cebulę pokrojoną na półtalarki, smażyć do zeszklenia.

  • Dodać odciśniętą kapustę oraz przyprawy. Podlać wodą, aby kapusta się nie przypaliła.

  • Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.

  • Na koniec zaprawić śmietaną. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4