Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej

2021-03-29
Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej
Autor: Shutterstock Prosty przepis na przepyszne mięso w sosie, które idealnie pasuje do kaszy gryczanej
łatwy
45 min
4

Duszona wieprzowina w sosie idealnie pasuje do kaszy gryczanej. Jak ją przyrządzić? To proste. A sprytny trik pozwoli wam wydobyć więcej smaku z zaledwie 4 składników: wieprzowiny, marchwi, cebuli i czosnku. Pyszności!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g wieprzowej łopatki lub szynki, pokrojonej w paski lub na kawałki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub gorącej wody
  • 2 łyżeczki mąki wymieszane z 2 łyżeczkami masła
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem lub w szerokim rondlu rozgrzać olej. Dodać mięso i zrumienić. Zdjąć mięso i odstawić na bok. 
  • Do garnka dodać tartą marchew, cebulę i czosnek. Smażyć przez około 3-5 minut lub do chwili, gdy warzywa zaczną się karmelizować i pięknie pachnieć oraz stracą na objętości.
  • Dodać z powrotem obsmażone mięso, świeżo zmielony pieprz oraz wlać bulion (lub wodę). Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu przez 50 minut. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Od czasu do czasu zamieszać. 
  • Na koniec zagęścić sos mieszaniną masła i mąki. Ten prosty sposób doda także smaku.