Duszona pierś kurczaka z pomidorami i czosnkiem: soczysta i pyszna

Duszona pierś kurczaka z pomidorami i czosnkiem: soczysta i pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonała za każdym razem pierś kurczaka z pomidorami i czosnkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszona pierś kurczaka z pomidorami i czosnkiem to soczyste danie z pysznym sosem. Idealnie pasuje do makaronu lub ryżu. Gotuje się w oka mgnieniu. Danie idealne na szybki posiłek po ciężkim dniu. 

Składniki

  • 4 piersi kurczaka

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka oregano

  • 4 duże pomidory lub 2 puszki pomidorów krojonych

  • 6 ząbków czosnku

  • olej do smażenia

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki, wielkości kęsa. Posolić i popieprzyć do smaku.

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wyłożyć pokrojoną pierś kurczaka. Smażyć z każdej strony do lekkiego zrumienia. Następnie zdjąć z patelni.

  • Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć, usunąć szypułkę i pokroić na małe kawałki.

  • Na patelnię dodać oleju jeśli jest go zbyt mało i podgrzać. Dodać czosnek i smażyć do lekkiego zrumienienia. Na to wyłożyć pomidory, przyprawić solą i pieprzem oraz oregano. Wymieszać i dusić do chwili, gdy uzyskamy w miarę jednorodny sos.

  • Do sosu ponownie włożyć kawałki kurczaka i dusić jeszcze 1-3 minuty.

  • Podajemy z makaronem lub ryżem, obficie posypane natką pietruszki.

 
Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,0