Duszona pierś kurczaka z dynią i jabłkiem: przepis na pyszny gulasz

Duszona pierś kurczaka z dynią i jabłkiem: przepis na pyszny gulasz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały gulasz z piersi kurczaka, dyni i jabłek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszona pierś kurczaka z dynią i jabłkiem to pyszny gulasz, który zrobisz bardzo szybko. Aromatycznym sosem można polać kaszę, ryż lub kluski. 

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka lub indyka

  • 200 g dyni

  • 1 jabłko

  • 1 cebula

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub macierzanki

  • olej do smażenia lub masło klarowane

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa. Posolić i popieprzyć. Odstawić.

  • Dynię pokroić w kostkę. Jabłko obrać i również pokroić. Można również zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę posiekać drobno.

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju lub masła klarowanego. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i zrumienić.

  • Następnie dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.

  • Dodać dynię i jabłko oraz tymianek, smażyć 2 minuty.

  • Dodać śmietanę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawić pieprzem. Zamieszać, wlać 1 szklankę gorącej wody.

  • Dusić jeszcze 15 minut.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9