Cytrynowy kurczak z ryżem

Cytrynowy kurczak z ryżem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny kurczak cytrynowy z ryżem basmati

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cytrynowy kurczak z długoziarnistym ryżem to sycący posiłek dla całej rodziny. Soczyste mięso, pożywny ryż, a wszystko skąpane w orzeźwiającym cytrynowym sosie. 

Składniki

  • 3 nogi z kurczaka

  • 2 marchewki

  • 2 cytryny

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy lub oleju

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej lub 2 kostki bulionu drobiowego

  • 250 g ryżu basmati

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jedną cytrynę pokrój na plasterki, z drugiej wyciśnij sok. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Obierz i posiekaj czosnek.

  • Nogi kurczak podziel na udka i pałki. Udko przekrój na 2 części.

  • Podgrzej 2 łyżki oleju w dużym rondlu lub głębokiej patelni. Smaż mięso i plasterki cytryny na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem, wyjmij i zachowaj.

  • Dodaj na dno rondla 1 łyżkę oleju. Usmaż marchewkę, cebulę i czosnek. Dodaj miód i sok z cytryny. Dodaj ponownie kurczaka, kostkę rosołową lub przyprawę uniwersalną, ryż i tymianek, dodaj 3/4 l wody. Doprowadzić wszystko do wrzenia, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

  • Na koniec dodaj odłożone plasterki cytryny i podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5