Chakhokhbili: kurczak duszony w pomidorach z ziołami po gruzińsku

Chakhokhbili: kurczak duszony w pomidorach z ziołami po gruzińsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste nóżki kurczaka w aromatycznym pomidorowym sosie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chakhokhbili (czyt. czakokbili) to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. W przeszłości do przygotowania dania wykorzystywano mięso bażanta, po gruzińsku khokhobi, stąd nazwa potrawy. Dzisiaj najczęściej robi się w ten sposób kurczaka. Elementy kurczaka piersi lub same nóżki dusi się w pomidorach ze świeżymi ziołami. To aromatyczne i oszczędne danie zachwyci was. 

Składniki

  • 1,5 kg podudzi z kurczaka, czyli  kurzych „pałek”

  • 1 kg pomidorów dojrzałych

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 ostra papryczka

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka khmeli-suneli, czyli swańskiej soli

  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

  • sól i pieprz do smaku

  • do dekoracji:

  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii

  • 1 łyżka posiekanej naci kolendry

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nóżki kurczaka zrumienić na rozgrzanym oleju.

  • Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Na koniec dodać połowę posiekanej drobno ostrej papryczki. 

  • Dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory oraz suche przyprawy. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić 20-25 minut.

  • Podawać z ryżem posypane plasterkami ostrej papryczki i posiekanymi świeżymi ziołami.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5