Bigos ze śliwkami: przepis Macieja Kuronia

2021-10-28
Bigos ze śliwkami: przepis Macieja Kuronia
Autor: Shutterstock Śliwki to idealny dodatek do bigosu - dodają mu smaku i aromatu
średni
180 min
4

Bigos to jedna z potraw, które tradycyjnie podawane są w polskich domach - prawie każda rodzina ma swój własny przepis na bigos. My prezentujemy przepis Macieja Kuronia. Bigos ma to do siebie, że z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. Najsmaczniejszy jest po kilku dniach, wielokrotnie podgrzewany.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 500 g wieprzowiny (łopatka, od szynki itp.)
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 500 g gotowanej szynki lub wędzonki
  • 500 g kiełbasy
  • 12 grzybów suszonych
  • 10 śliwek suszonych
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren: pieprzu, jałowca i ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • łyżka smalcu
  • łyżeczka cukru
  • 150 ml czerwonego wina
  • sól l pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę kiszoną pokrój i zalej niewielką ilością wody. Dodaj przyprawy: ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecione jagody jałowca, i gotuj ok. 1,5 godziny.
  • Osobno, w małej ilości wody, ugotuj suszone grzyby. Kapelusze pokrój w paski i wraz z wywarem dolej do gotującej się kapusty.
  • Wieprzowinę i wołowinę pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu na złoty kolor, podlej winem i duś kilka minut. Osobno usmaż pokrojoną szynkę i kiełbasę wraz z posiekaną cebulą.
  • Wszystkie podsmażone mięsa, wędliny i cebulę wrzuć do garnka, w którym gotujesz kapustę. Całość gotuj jeszcze co najmniej godzinę.
  • Na koniec przypraw solą i pieprzem, wrzuć śliwki pokrojone w paseczki (jeżeli śliwki są słodkie, to możesz zrezygnować z dodawania cukru czy też miodu lub konfitury), dodaj resztę czerwonego wina.
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl