Bezbłędne pałki kurczaka w sosie pieczarkowym z piekarnika

Bezbłędne pałki kurczaka w sosie pieczarkowym z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

W tym daniu najlepsze będą drobne pieczarki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pałki kurczaka w sosie pieczarkowym to fantastyczne danie, w którym część pracy wykona za ciebie piekarnik. Wystarczy wszystkie składniki obsmażyć, doprawić i wstawić do pieca, aby cieszyć się wybornym smakiem i odrobiną wolnego czasu. To danie jest po prostu bezbłędne. Pyszne i aromatyczne. Kurczak w sosie najlepiej będzie smakował z podsmażonymi ziemniakami. Szczegóły w przepisie. 

Składniki

  • 1 cebula

  • 250 g drobnych pieczarek

  • 100 g młodej marchewki

  • 50 g boczku pokrojonego w kostkę

  • 2 łyżki oleju

  • 8 pałek z kurczaka

  • 100 ml czerwonego wina, wytrawne (Burgundia)

  • 150 ml bulionu drobiowego

  • ½ pęczka pietruszki

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 liść laurowy

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 szczypta cukru

  • 8 średnich ziemniaków, wcześniej ugotowanych

  • 2 łyżki ziół prowansalskich

  • 1 płaska łyżka mąki pszennej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oczyść grzyby. Drobnych pieczarek nie trzeba kroić, większe pokrój na połówki lub ćwiartki. Marchewkę umyj i pozostaw w całości lub pokrój na mniejsze kawałki.

  • Rozgrzej w żeliwnym garnku 1 łyżkę oleju i obsmaż na rumiano nóżki kurczaka. Następnie dodaj pokrojony boczek, pieczarki, marchewkę i cebulę. Smaż do chwili, gdy boczek się zrumieni, a nadmiar płynu z pieczarek odparuje. Wlej wino. Zagotuj. 

  • Dodaj bulion drobiowy, dodaj posiekaną natkę pietruszki, tymianek i liść laurowy. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i wstaw garnek z gulaszem na środkową półkę piekarnika. Niech gulasz piecze się przez około 25 minut.

  • W międzyczasie rozgrzej pozostały olej na patelni i podsmaż pokrojone ziemniaki na złoty kolor. Dopraw solą, pieprzem i prowansalskimi ziołami.

  • Wyjmij mięso z piekarnika i zagęść sos za pomocą mąki wymieszanej z wodą. Jeśli to konieczne, dopraw go.

  • Gulasz podawaj z obsmażonymi ziemniakami. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3