Aromatyczne udka kurczaka z leśnymi grzybami

Aromatyczne udka kurczaka z leśnymi  grzybami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Udka zapiekane z dodatkiem aromatycznych leśnych  grzybów, to prawdziwy rarytas

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Udka z kurczaka z grzybami leśnymi to danie, w którym nasz codzienny kurczak zmienia się w doskonały  odświętny posiłek. Aromatyczne grzyby, przyprawy o zdecydowanym smaku, sprawiają, że biesiadnikom ślinka napływa do ust. Taki przepis na przygotowanie kurczaka polecamy zwłaszcza w okresie grzybobrania, ale poza sezonem można wykorzystać do tego dania grzyby mrożone.

Składniki

  • 4 udka

  • 8 plastrów wędzonego boczku

  • 10 dag masła

  • 100 ml śmietanki

  • 125 ml wytrawnego wina

  • 2 łyżki  koniaku, brandy lub whisky

  • 50 dag  leśnych  grzybów (kurki i podgrzybki, kurki i prawdziwki)

  • szczypta trybuli

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Udka kurczaka posolić i posypać pieprzem. Na połowie masła zrumienić je w rondlu, a gdy już będą złociste - polać koniakiem i podpalić. Podlać białym winem i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 15 minut.

  • W tym czasie obrać i opłukać grzyby, minimalizując czas ich pozostawania w wodzie. Osączyć na papierowym ręczniku. Pokroić na mniejsze kawałki.

  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

  • Boczek pokroić w małe paseczki. Na pozostałym maśle przez 10 minut dusić na patelni grzyby z boczkiem i czosnkiem.  Posolić, posypać pieprzem, często mieszać.  Dodać śmietanę i zagotować na wolnym ogniu.

  • Przelać sos do naczynia z udkami, całość dusić jeszcze 10 minut. Dodać trybulę. Podawać z puree ziemniaczanym.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5