Marynowane pikantne kapelusze

2021-03-29
Marynowane pikantne kapelusze
Autor: Shutterstock kapelusze grzybów marynowane na pikantnie
łatwy
40 min
4

Czasami przyda się odmiana, a więc tym razem nieco ostrzejsza marynata, a grzybki tak przygotowane doskonale urozmaicą zimową porą nasze mięsne pieczenie.

Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, dlaczego warto ją kupić!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte grzyby (bez moczenia!) wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Po tym czasie odcedzić na sicie.
  • Ponownie przełożyć do garnka, skropić 1/2 szklanki octu i dusić na małym ogniu kilka minut.
  • Pozostały ocet zagotować z dodatkiem wszystkich przypraw (ostrą papryczkę najlepiej pokroić w cienkie paski).
  • Podduszone grzyby przełożyć do wyparzonych gorących słoików i zalać gorącą zalewą (razem z przyprawami), a wierzch polać oliwą.
  • Zakręcić słoiki i postawić dnem do góry do wystudzenia.
  • Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.